GPS-koordinater: N63.612662 E9.740931 (63° 36′ 45.6″ N, 9° 44′ 27.4″ E)
Avstand fra Skansen: 93 km
Vanskelighetsgrad: 1-2

Beskrivelse

Hambortåa byr på dykking som passer både for nybegynneren og den litt mer rutinerte. Øst for neset er det slakt svaberg ned mot sjøen, med skrånende småsteinbunn i bukta i retning mot byen. Her kan man finne kamskjell. Svømmer man utover mot neset, blir det mer kupert og variert, og man kommer etter hvert på en fin vegg. Her kan det være en del tidevannsstrøm, som vanlig utover på fallende sjø og innover på stigende sjø. Siden det blir brått dypere utenfor neset, er det risiko for nedadgående strøm her.

På stigende sjø kan man også hoppe uti på Agdenes-siden av neset og drive med strømmen rundt neset og inn mot vika. På denne siden og akkurat rundt neset er det rapportert om fare for litt «uryddige» strømforhold, så oppdriftskontrollen bør absolutt være på plass.

Siden Hambortåa ligger nesten ute ved kysten, er vannet gjerne klarere her enn lenger inne i fjorden. Fine svaberg, en liten steinfjære og gode muligheter for å finne ly for vind både på innsiden av neset og i det gamle torpedoanlegget ute på tuppen av neset gjør plassen fint egnet for en familietur. Oppe i berget bak Hambortåa ligger Hambåra fort som ble anlagt like før forrige århundreskifte som en del av Agdenes befestninger og senere forsterket av tyskerne under annen verdenskrig.

Omtale på pingvindata.org

Tilgang

Kjør fra Orkanger mot Agdenes. Hambortåa ligger omtrent et kvarters kjøring etter Sållåtneset, forbi Lensvika og like før Selva. God plass for parkering, men innkjørselen kan virke litt trang og svinger brått av fra veien.

Kart


View Larger Map